Kerststal Parochie Ubach over Worms - Waubach, Landgraaf
gerestaureerde gipsbeelden 2018
Voor na
Met veel passie heb ik aan dit project gewerkt. Mijn speciale dank gaat deze keer aan Frans Slager, die trouw en onvermoeibaar hielp om de zware houten bewaarkisten van de beelden te verplaatsen. Verder zorgt hij door allerlei aanpassingen in het bewaarhok dat vocht en wisselende temperaturen zo min mogelijk schade kunnen brengen aan de beelden.
Kerststal Parochie Ubach over Worms - Waubach, Landgraaf
De achterwand 2017
september 2016
links Golgotha, rechts onstaat net de olijfberg, gescheiden van Jeruzalem door het Kinnom dal
zonsopgang of zonsondergang? In het OT begint de nieuwe dag met zonsondergang ... in ieder geval een nieuw begin
het graf van Rachel ligt er nog steeds net buiten Bethlehem langs de weg naar Jeruzalem
Had Bethlehem een stadsmuur? Een soort bevestiging zal er geweest zijn.
In Bethlehem bevinden zich nog steeds de drie bronnen van David. Kippen? Petrus heeft Jezus 3x verloochend voor de haan kraaide...
de kruiken laten aan de bruiloft van Kana denken en de put aan de vrouw die Jezus ontmoet bij het waterputten. Bij de "bronnen van David" zal het echter eerder om cisternes gaan...
De palmboom alvast als verwijs naar Jezus' intocht in Jeruzalem
Nog meer dorpshuizen. Moeilijk de overgang van lichtbruin naar turquois en dan blauw.
Omdat oranje en blauw complementaire kleuren zijn ontstaat er een soort spanning in het schilderij
Later komt er op opening van de grote waterkruik een staf te liggen met eraan hangend een klein kruikje met twee hendels...een voor de gewassen hand en een voor de nog niet gereinigde hand.
Graag had ik nog ergens duidelijker naar de Geest verwezen. Met een oogwenk: Hij slaapt nog... Maar een duifje verwijst ook naar het offer dat Maria en Jozef moesten brengen in de tempel na de geboorte van hun kindje.
honden waren er al in de tijd van Jezus, zie ook het Evangelie waar Jezus vraagt of het goed is om het brood dat voor de kinderen bedoeld is aan de honden te geven.
Bethlehem betekent "huis van Brood". Graan en brood hebben een bijzonder betekenis in de Bijbel. Vandaar een handmolen met handgreep. Goed te zien ook: de hoeksteen van het huis
eind oktober 2017. Nu nog twee lagen parketlak eroverheen en eentje aan de onderkant.....
Kerststal met de stoffen beelden 2017
Maria had doeken mee genomen voor haar pasgeborene. De doeken verwijzen ook al naar de doeken die na de herrijzenis van Jezus in het graf blijven liggen. Foto met de stoffen beelden Kerstmis 2017
uit: 't Kirkebledje 2018 Nr. 1, met dank aan Mhr pastoor Smeets, die zo mooi heeft verwoord hoe het schilderij op de achtergrond en de kerststal op de voorgrond een eeinheid vormen.
Dank je wel ook aan Harrie Dörenberg voor het mooie houtwerk en vervolgens het opzetten en veilig opbergen van de lange planken en aan het kerkbestuur voor hun steun en het mogelijk maken van het project.
Boog van Barmhartigheit H. St.Jozeph Waubach 2016
Op 8 december 2015 werd door Paus Franciscus het jaar van Barmhartigheid uitgeroepen, een bijzonder jubeljaar, 50 jaar na Vaticanum II, met als leiddraad:
Misericordes sicut Pater - Barmhartig als de Vader!
Naast talloze plechtige vieringen en activiteiten over de hele wereld vroeg de Paus ook erom Deuren van Barmhartigheid op te richten in een aantal van kathedralen. Als initiatief in het kader van dit speciale kerkelijk jaar werd ook in onze St. Jozeph kerk te Waubach (Landgraaf) een boog van Barmhartigheid opgezet. Nog steeds ben ik bijzonder blij en dankbaar dat het kerkbestuur en Pastoor Smeets planning en uitvoering van deze boog mij aanvertrouwden. Er waren twee wensen voorgegeven: het poort moest hetliefst ca. 3,5m hoog en naar boven geopend zijn met twee assymetrische helften.
Het werd een boog, van binnen verlicht met ronde raampjes aan beide kanten. De raampjes werden gevuld met plaatjes van acrylglas en deze beschilderd met glasverf zo dat het op glas in lood lijkt. In het geheel zijn er 32 raampjes met plaatjes.
Als de boog niet verlicht is zijn b.v.b. de gouden contouren en de structuur van de
contouren te zien. In verlichte toestand lijken alle contouren gewoon zwart evenzo als
de niet transparante vlaktes (zie b.v.b. het plaatje van Pinksteren)
De voorkant van de boog:
Het motto van het jubeljaar staat er met gouden letters ingegrift: Barmhartig als de vader.
"Jezus Christus is het Gelaat van de Barmhartigheid van de Vader" (Paus Franciscus in
Misericordiae vultus)
Aan de rechter kant zien we onderaan het logo van dit bijzonder jaar, ontworpen door
de sloweense kunstenaar en jezuiet Marko Ivan Rupnik.
Verder zijn weinranken en druiven ingegrift in het hout aan de voorkant.
Links boven beginnend en vervolgens aan de rechter bovenkant voortgezet zijn velen van
de evangelies van het jaar c van Kerstmis tot Pinksteren verwerkt in de plaatjes. De mensen die de kerk betreden worden uitgenodigd naar de boodschap van de Evangelies te luisteren en de H. Hostie te ontvangen.
De achterkant van de boog:
Helemaal bovenaan prangen de plaatjes van Hemelvaart en Pinksteren. Bij het verlaten van kerk herinneren de 7 lichaamelijke en de 7 geestelijke daden van Barmhartigheid de mensen eraan dat ook zijzelf Barmhartigheit een gezicht kunnen geven. Onder elke tekst staat een symbool dat op Jezus wijst: Brood des Levens, Levend Water, Koningskroon, de Goede Herder, Anker = Hoop, Licht des Levens, Alpha en Omega, de Weg, het Woord, het Lam, de Bruidegom, de Wijnstok, de Liefde, het Kruis.
Deze plaatjes zijn allemaal omgeven van een vlammenachtige struktuur, herinnerend aan de uitstorting van de Geest met Pinksteren.
Mijn dank gaat aan Henny Franken voor haar hulp bij het voorzien van de boog met grondverf en rode en grijze verf als ook voor het inkleuren van de gegraveerde letters. Harry Dörenberg heeft met constructie en bouw van de houten boog weer eens zijn vakmanschap bewezen.
Johannes doopt Jezus in de Jordaan.
Johannes wijst erop dat na hem iemand komt die niet met water maar met de H. Geest doopt. De Geest die Barmhartigheid oproept
Maria bezoekt Elisabeth