top of page

Kerststal Parochie Ubach over Worms - Waubach, Landgraaf

gerestaureerde gipsbeelden 2018

Voor                            na

Met veel passie heb ik aan dit project gewerkt. Mijn speciale dank gaat deze keer aan Frans Slager, die trouw en onvermoeibaar hielp om de zware houten bewaarkisten van de beelden te verplaatsen. Verder zorgt hij door allerlei aanpassingen in het bewaarhok dat vocht en wisselende temperaturen zo min mogelijk schade kunnen brengen aan de beelden.

Anker 1

Kerststal Parochie Ubach over Worms - Waubach, Landgraaf

De achterwand 2017

uit: 't Kirkebledje 2018 Nr. 1, met dank aan Mhr pastoor Smeets, die zo mooi heeft verwoord hoe het schilderij op de achtergrond en de kerststal op de voorgrond een eeinheid vormen.

Dank je wel ook aan Harrie Dörenberg voor het mooie houtwerk en vervolgens het opzetten en veilig opbergen van de lange planken  en aan het kerkbestuur voor hun steun en het mogelijk maken van het project.

IMG_4973a.jpg

Boog van Barmhartigheit   H. St.Jozeph   Waubach 2016

20181209_132240.jpg

Op 8 december 2015 werd door Paus Franciscus het jaar van Barmhartigheid uitgeroepen, een bijzonder jubeljaar, 50 jaar na Vaticanum II, met als leiddraad:

                                   

                                          Misericordes sicut Pater - Barmhartig als de Vader!

Naast talloze plechtige vieringen en activiteiten over de hele wereld vroeg de Paus ook erom Deuren van Barmhartigheid op te richten in een aantal van kathedralen. Als initiatief in het kader van dit speciale kerkelijk jaar werd ook in onze St. Jozeph kerk te Waubach (Landgraaf) een boog van Barmhartigheid opgezet. Nog steeds ben ik bijzonder blij en dankbaar dat het kerkbestuur en Pastoor Smeets planning en uitvoering van deze boog mij aanvertrouwden. Er waren twee wensen voorgegeven: het poort moest hetliefst ca. 3,5m hoog en naar boven geopend zijn met twee assymetrische helften.

Het werd een boog, van binnen verlicht met ronde raampjes aan beide kanten. De raampjes werden gevuld met plaatjes van acrylglas en deze beschilderd met glasverf zo dat het op glas in lood lijkt. In het geheel zijn er 32 raampjes met plaatjes.

Als de boog niet verlicht is zijn b.v.b. de gouden contouren en de structuur van de

contouren te zien. In verlichte toestand lijken alle contouren gewoon zwart evenzo als

de niet transparante vlaktes (zie b.v.b. het plaatje van Pinksteren)

De voorkant van de boog:

Het motto van het jubeljaar staat er met gouden letters ingegrift: Barmhartig als de vader.

"Jezus Christus is het Gelaat van de Barmhartigheid van de Vader" (Paus Franciscus in

Misericordiae vultus)

Aan de rechter kant zien we onderaan het logo van dit bijzonder jaar, ontworpen door

de sloweense kunstenaar en jezuiet Marko Ivan Rupnik.

Verder zijn weinranken en druiven ingegrift in het hout aan de voorkant.

Links boven beginnend en vervolgens aan de rechter bovenkant voortgezet zijn velen van

de evangelies van het jaar c van Kerstmis tot Pinksteren verwerkt in de plaatjes. De mensen die de kerk betreden worden uitgenodigd naar de boodschap van de Evangelies te luisteren en de H. Hostie te ontvangen.

De achterkant van de boog:

Helemaal bovenaan prangen de plaatjes van Hemelvaart en Pinksteren. Bij het verlaten van kerk herinneren  de 7 lichaamelijke en de 7 geestelijke daden van Barmhartigheid de mensen eraan dat ook zijzelf Barmhartigheit een gezicht kunnen geven. Onder elke tekst staat een symbool dat op Jezus wijst: Brood des Levens, Levend Water, Koningskroon, de Goede Herder, Anker = Hoop, Licht des Levens, Alpha en Omega, de Weg, het Woord, het Lam, de Bruidegom, de Wijnstok, de Liefde, het Kruis.

Deze plaatjes zijn allemaal omgeven van een vlammenachtige struktuur, herinnerend aan de uitstorting van de Geest met Pinksteren.

Mijn dank gaat aan Henny Franken voor haar hulp bij het voorzien van de boog met grondverf en rode en grijze verf als ook voor het inkleuren van de gegraveerde letters. Harry Dörenberg heeft met constructie en bouw van de houten boog weer eens zijn vakmanschap bewezen.

bottom of page